Microcipul

May 8, 2014

Microcipul

CE ESTE MICROCIPUL?

Seringa microcip Microcipul ( se mai numeste si transporter)   este un dispozitiv electronic, de dimensiuni reduse ( aproximativ cat un bob de orez ), care  contine un cod unic ce poate fi citit cu ajutorul unui scanner special.

Microcipul este incapsulat intr-o sticla biocompatibila, rezistenta la apa, vibratii sau socuri, cu sistem antimigrare. Acesta este livrat impreuna cu o seringa de unica folosinta impachetata intr-un mediu steril, gata pentru a fi utilizata. Contine de asemenea si  numar de 5-6 etichete autoadezive care au inscrise pe ele codul unic al microcipului. Aceste etichete le lipestc pe :pasaportul animalului, carnetul de sanatate, etc. Ele au menirea de a se face comparatia intre numarul inscris pe dispozitivul electronic si actele animalului microcipat.

UTILITATI MICROCIP

Metoda identificarii electronice prin microcip a animalelor s-a impus in Uniunea Europeana deoarece:
•    este cea mai sigura metoda de identificare
•    permite o citire simpla, sigura si rapida a codului unic de identificare de pe microcip
•    implantarea microcipului nu este un procedeu dureros ca  si in cazul tatuarii
•    identificarea prin microcip este valabila pentru toata durata de viata a animalului
•    este sigura
•    nu poate fi pierduta sau modificata
•    animalul de companie este protejat in cazul pierderii sau furtului
•    micorcipul este una din conditiile necesare pentru a putea calatorii cu animalul de companie in strainatate

CAND SE POATE IMPLANTA UN MICROCIP?

Implantarea microcipului la animalele de companie poate fi facuta oricand, la orice varsta. In cazul catelusilor si pisicutelor implantarea se recomanda sa se faca dupa prima vaccinare. Microcipul este inert din punct de vedere biologic. Nu exista practic nici o posibilitate de respingere a acestuia de catre corp sau de dezvoltare a unei alergii atata timp cat acesta a fost corect implantat, cu respectarea normelor de igiena.

CINE IMPLANTEAZA UN MICROCIP? 

Un microcip poate fi implantat  de un medic veterinar,  de crescatori de caini si pisici , precum si asociatiile si cluburile chinologice si feline. Cel care implanteaza microcipul va verifica cu ajutorul cititorului, inainte de implantare, atat microcipul ce urmeaza a fi implantat cat si animalul de companie, pentru a fi sigur ca nu are deja un microcip.

CUM SE IMPLANTEAZA UN MICROCIP?

Implantarea microcipului se face intr-un mod cat se poate de simplu si este foarte asemanatoare cu o injectie obisnuita. In cazul animalelor de companie, la care microcipul este implantat subcutanat, nu este necesara anestezie. Nu este un procedeu dureros ca in cazul tatuarii.

Procedura de implantare a unui microcip:

• se scaneaza animalul pentru a fi siguri ca acesta nu are deja un microcip implantat

• se scaneaza microcipul aflat in pachetul steril, inainte de implantare, pentru a fi siguri ca acesta functioneaza normal si pentru a verifica codul unic de identificare, care trebuie sa fie identic cu cel ce se gaseste pe etichetele care insotesc fiecare microcip

• dupa implantare, se scaneaza din nou animalul pentru a ne asigura ca microcipul a fost corect implantat si ca functioneaza, dupa care se poate trece la completarea formelor de inregistrare

Pentru ca identificarea sa fie practic functionala, este necesar ca distanta dintre cititor si microcip, in momentul citirii, sa fie suficient de mica. Optimizarea acestei citiri s-a putut face si prin demersurile intreprinse de comunitatea veterinara internationala prin adoptarea unui loc standard, recomandat pentru implantarea microcipului, pentru o larga varietate de specii de animale.

IMPLANTAREA MICROCIPULUI LA ANIMALELE DE COMPANIE 

Exista doua locuri folosite pentru implantarea microcipului la aceste animale: in tarile din Europa continentala, microcipul este implantat subcutanat, in regiunea de mijloc a gatului, in partea stanga. In toate celelalte tari, microcipul este implantat subcutanat, pe linia mediana dorsala, in spate, intre omoplati. Se scoate seringa din pachetul steril. Se ciupeste si se trage in sus pielea animalului. Se introduce complet acul seringii, la baza ciupiturii, in tesutul subcutanat si se impinge pana la capat pistonul seringii pentru implantarea microcipului. Se retrage incet acul seringii, timp in care se exercita o usoara apasare pe locul unde s-a efectuat intepatura. Dupa extragerea completa a acului seringii, se strange putin de pielea animalului pentru a ne asigura ca intepatura s-a inchis.


IDENTIFICAREA PRIN MICROCIP

Metoda identificarii electronice a animalelor s-a impus in Uniunea Europeana ca cea mai sigura metoda de identificare care permite o citire simpla, sigura si rapida a codului unic de identificare atribuit unui animal. Odata ce microcipul a fost implantat, identificarea este valabila pentru toata durata de viata a animalului. Este sigura, nu poate fi pierduta sau modificata astfel incat animalul de companie sa fie protejat in cazul pierderii sau furtului.


STANDARDE DE MICROCIP

In cazul tarilor din Uniunea Europeana a fost adoptat un standard unic pentru identificarea animalelor. Acest standard este reglementat prin ISO 11784 si ISO 11785. Toate microcipurile care corespund acestui standard pot fi folosite pentru identificarea animalelor de companie.

In cazul in care este folosit alt tip de microcip, proprietarul animalului trebuie sa detina un cititor cu care sa poata fi citit microcipul respectiv.

Pe teritoriul Uniunii Europene, autoritatile cu drept de control in domeniul veterinar sunt obligate sa aiba in dotare cititoare ISO care pot citi microcipurile ce corespund standardului ISO 11784/11785. Nu exista nici un fel de restrictii pentru folosirea microcipurilor ISO in cazul utilizarii lor pentru identificarea animalelor din alte zone de pe glob.

Avantajele utilizarii microcipului ce corespunde standardelor ISO 11784/11785:

• conform cu standardele U.E.

• identificare sigura toata viata

• unicitatea microcipului garantata oriunde in lume

• codul unic nu poate fi modificat

• netraumatizant, implantare usoara

• usor de citit cu un cititor ISO

PROCEDURA DE IDENTIFICARE A UNUI ANIMAL GASIT

In cazul gasirii unui animal, acesta trebuie sa fie in primul rand scanat pentru a vedea daca este identificat cu microcip.

Pentru a gasi cel mai apropiat colaborator idENTICHIP in vederea scanari va rugam sa consultati lista de parteneri.

Daca animalul gasit  are implantat  un microcip, numarul acestuia se introduce in sistemul de cautare al bazei de date idENTICHIP  pentru obtinerea informatiilor legate de proprietarul animalului.

Daca nu are microcip, aveti posibilitatea inregistrarii acestui animal in patforma de animale gasite.

PASAPORT PENTRU ANIMALE DE COMPANIE

Microcipul este una din conditiile necesare pentru a putea calatorii cu animalul de companie in strainatate.

Pe langa micorcip mai este nevoie de : pasaport, animalul sa fie vaccinat antirabic si carnetul de sanatate.

Microcipul se implanteaza e catre medicul veterinar, cu aceasta ocazie se va elibera si un pasaport pentru animale de companie,  cu date referitoare la numele, specia, rasa, data nasterii, culoarea si tipul blanii animalelor

pasaport animale de companie . Pasaportul animalelor de companie este, de fapt, un carnet de sanatate valabil international, in care se regasesc aceleasi informatii din carnetul de sanatate obisnuit. Dupa inregistrarea in rubricile pasaportului a informatiilor care se refera la actiunile sanitare veterinare efectuate asupra animalului de companie, medicul veterinar aplica in dreptul fiecarei inregistrari parafa, semnatura si stampila unitatii.
De asemenea pe pasaport se aplica un  abtibild cu codul de bare care este continut de microcip. Stapanul mai primeste alte 10 bucati abtibilduri cu codul de bare dintre care unul il va aplica pe cusca animalului (daca calatoreste cu avionul sau trenul).

Pasaportul va fi  legalizat de directiile sanitar-veterinare, conform unui  ordin al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVA) . Ordinul mentine obligativitatea acestui pasaport si specificul datelor din document, clarificand procedurile de tiparire, completare si legalizare a actului. In ordin se arata ca numarul unic al pasaportului este alocat de ANSVA si ca proprietarii care si-au modificat datele de identificare trebuie sa prezinte documentul respectiv directiei sanitar-veterinare, pentru o noua legalizare.