servicii medicale veterinare RonaVet

SUTURA CHIRUGICALA

Sutura chirurgicala reprezinta totalitatea manevrelor de refacere anatomica a continuitatii planurilor unei plagi operatorii sau accidentale, si de mentinerea lor in contact, cu ajutorul unor materiale resorbabile sau neresorbabile, in scopul cicatrizarii tesuturilor. Necesita instrumentar adecvat, material de sutura.

Principiile suturii:

  • Asepsie si antisepsie
  • Hemostaza riguroasa
  • Regularizarea marginilor plagii
  • Respectarea vascularizatiei
  • Tesuturi viabile
  • Reconstituirea planurilor (sutura strat cu strat profunzime spre suprafata)
  • Afrontare
  • Etanseitate
  • Tensiunea in fir adecvata tipului de tesut
  • Pastrare lumenului (viscere cavitare)

INTERVENTII IN ARISTE

Printre pericolele pe care le „ascunde” vara, pe lângă omniprezentele boli parazitare, se numără şi atât de enervantele ariste.

Aristele reprezintă acele părţi înspicate ale unor ierburi care, atunci când se usucă, se desprind de corpul plantei şi devin dure şi penetrante. Ele se „agaţă” cu uşurinţă în blana câinilor aflaţi la plimbare şi înţeapă pielea interdigitală sau pot ajunge chiar în urechi sau în nas. „Atunci când ajung în urechi, ele determină o otită iritativă severă, iar animalul scutură violent din cap, are o ureche dureroasă şi o permanentă nelinişte. Dacă aristele sunt inspirate, ele duc la iritaţii respiratorii severe, strănut repetat, respiraţie greoaie şi chiar hemoragii nazale. Atunci când pătrund în piele pot rămâne mult timp nedetectate şi se infectează sau avansează, iar în locul unde se opresc pot determina durere şi o reacţie inflamatorie puternică, exprimată prin eliminare de puroi sau tumefacţie locală”.

În aceste cazuri este necesară îndepărtarea aristei, chiar pe cale chirurgicală, iar in caz de infecţie se urmează un tratament cu antibiotice.

Atentie !!! Daca obesrvati aceste modificari prezentati-va de urgenta la cabinetul veterinar.

CURATARE FISTULE - DESCHIDERE ABCES

Fistulele perianale sunt leziuni cronice si progresive care apar in jurul anusului pisicii sau cainelui. Fistule se formeaza in urma unor abcese sau a altor inflamatii perianale si sunt urmari ale unor procese infectioase ale regiunii anale sau perianale. Fistulele sunt dureroase si pot produce secretii de diverse culori si consistente. Aceasta afectiune mai poarta numele de furunculoza anala.

Diagnosticul se stabileste in urma examinarii de catre un medic veterinar. Uneori este necesara sedarea cainelui deoarece zona este dureroasa la atingere. Daca exista posibilitatea, este indicata efectuarea unei biopsii. Tratamentul este stabilit in functie de severitatea afectiunii, cazurile incipiente pot fi tratate cu succes prin taierea parului in zona bolnava, curatarea cu solutie antiseptica si efectuarea unor spalaturi.

Tratarea chirurgicala a fistulelor perianale poate fi dificila deoarece zona este puternic vascularizata, iar in urma interventiei pot aparea complicatii precum incontinenta fecala sau stenoza anala. Indiferent de tratamentul recomandat, cu cat este depistata mai devreme afectiunea, cu atat rezultatul este mai bun.

Prin abces se intelege o colectie de puroi bine delimitata si circumscrisa de tesuturile in care s-a dezvoltat.

Obiectivul incizarii unui abces este de a asigura evacuarea completa a continutului necropurulent si de a asigura drenarea cavitatii

CAUTERIZARI / EXCIZIE FORMATIUNE CUTANATA

Cauterizarea este metoda chirurgicala de distrugerea a tesuturilor normale sau patologice sau de obtinere a hemostazei cu ajutorul unor agenti fizici sau chimici.

Excizia reprezinta o interventie chirurgicala minora, desi nici o interventie chirurgicala nu poate fi tratata cu superficialitate: ea trebuie efectuata intr-o sala speciala, igiena salii trebuie sa fie perfecta, dotarea salii pentru acest tip de interventiii trebuie sa fie completa si sterilizarea instrumentelor sa fie efectuata cu rigurozitate.

Extirparea tumorilor cutanate implica indepartarea leziunilor pielii prin diferite procedee, de la simpla biopsie, la excizii chirurgicale complexe. De cele mai multe ori scopul indepartarii leziunilor cutanate este cosmetic, dar uneori este necesara extirparea si biopsierea unei leziuni pentru a exclude un cancer, iar daca se dovedeste a fi cancer trebuie executata o stadializare pentru administrarea unui tratament corespunzator.

EXTIRPARE CHIST DE GLANDA SALIVARA

Chistul salivar sublingual, cunoscut sub denumirea populara de ‘ranula’ sau ‘broscuta’, are evolutie rapida si dramatica, modificand pozitia limbii care va face deglutitia stanjenitoare. Chistul se formeaza prin obstructia canalelor glandelor salivare (Rivinius, Bartholin) si in cateva ore poate sa atinga dimensiunea unui ou de gaina, vizibil de la exterior, de culoare violacee. Se intalneste mai des la caini si mai rar la pisici.

Chistul glandei submandibulare se formeaza pe traiectul canalului Wharton, in jgheabul mandibular sau inapoia ramurei recurbate a mandibulei. Apare frecvent la caine, unde se exprima ca o formatiune globuloasa, nedureroasa si cu elasticitate redusa.

INTERVENTIE IN OTHEMATOM

Hematomul auricular are origine traumatica si se formeaza pe traiectul arterelor sau venelor auriculare, formand o colectie bine delimitata cu crestere progresiva daca se mentine cauza: pruritul, durerea din otitele externe, mai ales cele parazitare, care determina animalul sa scuture capul, traumatisme directe, fragilitate vasculara etc. Se intalneste mai frecvent la carnivore, dar si la alte specii, sangele acumulandu-se intre piele si cartilajul auricular.

Tratamentul este chirurgical si consta in evacuarea continutului printr-o deschidere larga, urmata de ligaturi vasculare si sutura sau asteptand organizarea hematomului, cicatrizarea vaselor si evacuarea continutului dupa 7-8 zile de la aparitie. In acest interval, se inlatura cauza: otita externa, intoxicatia, corpi straini etc.

INTERVENTII IN OTITE CRONICE / ABLATIE DE CONDUCT AUDITIV

Exista doua tipuri de otita cronica: otita mucoasa, caracterizata printr-o perforare a timpanului si otita colesteatomatoasa, provocata de o dezvoltare in urechea interna a unui chist epidermic, colesteatomul.

Otita cronica se traduce prin scaderea auzului si marirea secretiilor de la nivelul urechii. Otita cronica colesteatomatoasa se complica in unele cazuri cu o paralizie faciala, cu o labirintita sau cu o meningita.

Tratamentul este chirurgical si consta in repararea timpanului sau in practicarea ablatiei colesteatomului.

INTERVENTIE IN DILATATIE / VOLVULUS GASTRIC

Dilatatia gastrica reprezinta o marire in volum asociata cu disfunctii mecanice de golire a stomacului. Cauzele initale sunt necunoscute, o data cu dilatarea stomacului functia fiziologica de indepartare a gazelor este intrerupta deoarece sfincterele esofagian si piloric sunt inchise.

Stomacul se dilata cu gaz sau lichid ori ambele, gazul provine, cel mai probabil, din aerofagie (ingestia de aer), din fermentatia bacteriana si din diverse reactii metabolice. Lichidul provine din secretia gastrica, ingestia lui odata cu alimentele si din congestia venosa consecutiva dilatatiei gastrice.

Torsiunea gastrica este o consecinta grava a dilatatiei si consta in rotirea stomacului in ax longitudinal, de la 90° pana la 360°.

In cazul torsiunii, este necesara interventia chirurgicala pentru repunerea in pozitie a stomacului. Se va analiza integritatea peretelui gastric si se va indeparta acele portiuni de tesut mortificate (necrozate) atat de la nivelul stomacului cat si ale splinei. Cele doua organe vor fi repuse in pozitie, iar cu aceasta ocazie se va realiza si operatie de gastropexie, adica atasarea stomacului de peretele abdominal. Daca aceasta manevra nu este efectuata, riscul de recidiva este de pana la 80%.

ENTEROTOMIE / ENTERECTOMIE

Este operatia prin care se deschide (prin incizie) lumenul intestinului subtire in scop explorator sau in scop terapeutic. Enterotomia exploratorie se face in vederea recunoasterii unei leziuni intraluminale. Enterotomia terapeutica se executa fie in scopul golirii intestinului subtire (in tratamentul ocluziilor acute), fie in scopul extragerii unui corp strain intraluminal. Enterotomia de golire din timpul laparotomiei pentru ocluzie constituie o masura esentiala, pentru ca ea preintimpina toxiinfectia ce este aparuta prin absorbtia continutului intestinal de staza si pentru ca ea favorizeaza reluarea tranzitului in perioada postoperatorie. Se folosesc canule speciale pentru aspiratie, peste care intestinul subtire se pliseaza treptat, cu blindete.

Enterectomia (rezectia de intestin) reprezinta interventia prin care se extirpa o portiune din intestinul subtire. Operatia va fi urmata de restabilirea continuitatii digestive prin anastomoza celor doua capete intestinale (entero-enteroanastomoza), fie de exteriorizarea capetelor intestinale (enterostomie), eventualitate exceptionala la ora actuala.

EXTIRPARE TUMORA ABDOMEN

Tumorile pot aparea atat pe suprafata corpului, cat si in interiorul lui. Primele sunt evidente, in timp ce, de exemplu, tumorile abdominale raman de multe ori ascunse multa vreme, prezenta lor fiind observata doar dupa ce au cauzat deja probleme grave. Tumorile pot fi impartite in doua grupe mari: o parte sunt benigne, cum ar fi tumora de grasime (lipomul), in timp ce altele sunt maligne, cum este cancerul (carcinoma), respectiv asa-numitele tumori cu compozitie mixta.

Tumorile benigne cresc de obicei incet, constituind metastaze in masura mica sau deloc. Dupa ce au fost indepartate chirurgical nu au tendinta sa recidiveze. Din pacate, in cazul tumorilor maligne, este exact invers.

HERNIE OMBILICALA / HERMIE INGHINALA / HERNIE DIAFRAGMATICA

Hernia ombilicală este o afecţiune în care conţinutul abdominal iese prin peretele abdominal în zona ombilicului. In general, herniile mici nu sunt o problemă. Este recomandata interventia in cazul unei hernii mai mari din cauza riscului de strangulare a intestinelor.

Herniile ombilicale sunt mai frecvente la câini decât la pisici. Ele apar pe linia mediană a peretelui abdominal, prin inelul ombilical şi pot fi de dimensiuni diferite.

Hernia apare ca o masă abdominală moale în zona ombilicului. Acest lucru în general, nu cauzează o problemă. Cu toate acestea, în cazul în care deschiderea este suficient de mare, o bucla intestinala poate deveni captiva, punand în pericol viaţa animalului. Din acest motiv, se recomandă ca herniile mai mari să fie închise chirurgical.

Hernia inghinala se intalneste destul de frecvent la animale si reprezinta angajarea viscerelor abdominale prin traiectul inghinal. La caine, frecventa este mai mare la femele, datorita existentei unui traiect inguinal si a unui rudiment de ligament testicular care pastreaza legatura cu uterul.

Semnele pentru hernia diafragmatica dobandita pot aparea imediat dupa trauma sau la saptamani dupa aceasta. Semnele pentru hernia diafragmatica congenitala pot aparea inca de la nastere sau la cativa ani de la nastere. Cel mai intalnit simptom este insuficienta respiratorie. Aceasta poate varia de la cronica la acuta in functie de ruptura produsa. In unele cazuri, limba, gingiile si buzele pot deveni albastre. Vomatul sau infometarea pot fi de asemenea cauze ale iesirii stomacului sau intestinelor prin diafragm in cutia toracica. Organele pot fi astfel strangulate de diafragm sau de alte organe.

EXTIRPARE GLANDE PERIANALE

Acesta este un termen care desemnează îndepărtarea chirurgicală a glandei anale. O astfel de interventie chirurgicală este adesea recomandată în cazurile recurente de infectii sau obstructie a glandelor anale si este o optiune de tratament necesară în cazul tumorilor glandelor anale. Extirparea chirurgicală a glandelor anale poate fi executată unilateral (se extirpă o singură glandă) sau bilateral (se extirpă ambele glande) de la caz la caz.

Animălutul dvs. este supus anesteziei generale si este efectuată o incizie a pielii de deasupra glandei. Glanda este separată si izolată de muschiul sfincterului anal si extirpată. După extragerea chirurgicală a glandei este recomandabil ca aceasta să fie trimisă la laborator pentru examenul biopsic.

EXTIRPARE GLANDE CIRCUMANALE TUMORIZATE

Tumorile glandelor circumanale (adenocarcinoamele de glandă apocrină), de multe ori, nu sunt dureroase si, de regulă, nu se constată o înrosire a pielii de deasupra glandei sau vreo rană deschisă. Acestea apar cel mai frecvent la cătelele vârstnice, sterilizate sau nu. Acestea pot provoca o crestere a nivelurilor de calciu din sânge, care pot induce semne clinice, cum ar fi polidipsie (consum crescut de apă) si poliurie (urinare într-o cantitate mai mare).

Aceste tumori, cel mai adesea, diseminează la nivelul limfonodulilor sublombari, care sunt localizati în abdomen chiar sub vertebrele lombare. În cazul în care limfonodulii se măresc datorită diseminării cancerului, acestia pot obstrua tranzitul fecalelor, făcând compresiune pe colon. Acest lucru se manifestă sub forma unei defecări dificile sau a producerii de fecale de forma unei panglici. Câinii cu tumori ale glandelor circumanale pot prezenta si simptome asociate altor tipuri de boli ale glandelor anale, incluzând trasul pe fund, linsul excesiv, sfortarea de a defeca, reticenta de a aborda pozitia de defecare sau asezarea asimetrică pentru a evita tensiunea pe glanda afectată.

PROLAPS RECTAL SIMPLU / COMPLICAT

Prolapsul rectal poate sa fie partial, cand mucoasa rectala se angajeaza spre exterior prin anus si sufera modificari structurale (tumefactie, induratie) sau total, cand se exteriorizeaza prin anus intregul perete rectal. In ultimul caz, rectul se deplaseaza in directia axului longitudinal, iar masa prolabata este formata din doi cilindri invaginati. Mucoasa rectala se prezinta la exteriorul formatiunii rezultate si se continua in lumenul acesteia. Cele doua straturi musculare vin in contact nemijlocit, separandu-l un strat de tesut conjunctiv care le face sa alunece usor intre ele.

CISTOSTOMIE

Cistostomia constă în realizarea unei incizii în abdomen, în deschiderea vezicii si în scoaterea pietrelor.

Tratamentul acestora depinde de compozitia minerală a pietrelor, dar, de cele mai multe ori, interventia chirurgicală este necesară. Pietrele struvitice pot fi dizolvate si eliminate printr-o dietă specială. În cazuri mai grave, este necesară operatia. Din fericire, hrana special fabricată pentru pisici este în măsură să scadă numărul de îmbolnăviri, întrucât ea contine mai putin magneziu si favorizează producerea de urină acidă.

Pietrele cu oxalat de calciu sunt însă mai frecvente si nu pot fi eliminate prin dietă, ci printr-un tratament mai agresiv. O metodă constă în “spălarea” vezicii cu fluide sterile. Dacă tehnica nu dă rezultate sau dacă apar recidive, poate fi necesară operatia

Atentie! Pisicile care au avut o dată pietre la vezică prezintă un risc ridicat de recidivă. Medicul veterinar este in măsură să si recomande medicamentele si modificările de dietă menite să prevină formarea altor pietre.

URETROSTOMA MASCUL

Uretrostoma perineală reprezintă interventia chirurgicală care este efectuată pentru a crea un nou orificiu al uretrei­ (canalul care transportă urina de la nivelul vezicii urinare la exterior) în zona perineală (zona situată între scrot si anus). Această operatie este cel mai frecvent efectuată la motanii care suferă de boala tractului urinar inferior (sindromul urologic felin) si pentru a evita o obstructie a uretrei la nivelul penisului, prin iuntarea uretrei cu un diametru mai mic de la nivelul penisului si deschidere uretrei cu un diametru mai mare din zona pelvină. Uretra este o structură tubulară care se întinde de la nivelul vezicii urinare la exteriorul corpului.

La motan, uretra, si în special portiunea care este situată în interiorul penisului, este destul de îngustă. Ca urmare, aceasta poate fi blocată/obturată cu usurintă de pietre urinare, o combinatie de cristale si mucus care formează un „dop”, cheaguri de sânge sau de-o tumoră. De asemenea, această operatie este indicată în cazurile în care există traumatisme ale penisului sau ale portiunii inferioare/terminale a uretrei.

SPLENECTOMIE

Splenectomia este interventia prin care se realizeaza extirparea splinei. Obiectivul principal al interventiei consta in extirparea splinei, pentru indicatii vitale (leziuni traumatice care pun in pericol viata) si absolute (tumori splenice). Splenectomia se poate practica in urgenta sau la rece folosind calea de abord clasica sau laparoscopica. Se vorbeste si de o chirurgie conservatoare a splinei in traumatisme, in care se pot realiza, in anumite conditii, splenectomii partiale.

NEFRECTOMIE

Nefrectomia bilaterala sau binefrectomia, nu este practicata decat in mod exceptional, atunci cand ambii rinichi sunt distrusi si pot constitui sursa de complicatii sau in caz de tumora maligna.

Nefrectomia partiala este ablatia unei parti a parenchimului renal si a caii excretorii corespunzatoare. Aceasta interventie este indicata in caz de tumora a rinichiului (atunci cand aceasta este benigna, de dimensiuni mici etc.) sau de infectie renala localizata (provocata de calculi).