Test rapid FELV/FIV (LEUCEMIE FELINA / IMUNODEFICIENTA FELINA)

Virusul leucemiei feline (FeLV) face parte din familia Retroviridae care produce leucemie, anemie şi imunosupresie. Contaminarea se realizează prin salivă, colostru, fecale şi urină. Viremia FeLV poate rezista mai multe săptămâni sau luni la rând fără a determina semne clinice semnificative. Pisicile ale caror rezultat a iesit pozitiv ar trebui separate de celelalte şi retestate după 6-12 săptămâni. Testul FeLV este rapid şi simplu de efectuat.

Virusul imunodeficienţei feline (FIV) este un lentivirus întâlnit la pisicle domestice şi sălbatice. Printre cele mai importante semne clinice întâlnim: gingivite/stomatite, diaree, limfadenopatie, febră, anemie şi leucopenie. De cele mai multe ori tratamentul bolii nu este disponibil iar pisicile mor la câteva săptămâni sau luni de la apariţia simptomelor.

Test rapid DIROFILARIA

Dirofilarioza este cauzată de Dirofilaria immitis, un nematod ale cărui forme larvare sunt transmise la câini şi pisici de către ţânţari. Nematodele adulte se dezvoltă în jumătatea dreaptă a inimii şi adiacent marilor vase ale câinilor, pisicilor şi altor mamifere. Parazitul poate determina tulburări ale circulaţiei sangvine, tulburări cardiace şi ale altor organe vitale.

Test rapid PARVOVIROZA

Parvovirusul canin a fost identificat ca fiind agentul cauzal al unei enterite grave la căţei. Parvoviroza este una dintre boliile cu caracter cel mai ridicat de contagiozitate la câini. Calea de contaminare cea mai frecventă se realizează prin intermediul fecalelor – ingestie orală.

Test rapid CORONAVIROZA

Coronaviroza canina afectează sistemul digestiv al cainilor, provocand o gastroenterita similara cu cea data de parvoviroza. Coronaviroza este foarte contagioasa, afectand nu doar puii, ci si cainii adulti.

Fiind un virus sensibil la caldura dar foarte rezistent la temperaturi scazute, are o incidenta mult mai mare iarna. Virusul se transmite prin fecale. Primele simptome apar dupa 1-5 zile, cainele infectat devine purtator pentru mai multe saptamani, iar in mediu virusul rezista mai multe luni.Coronaviroza este a doua cauza principala a gastroenteritei, dupa Parvoviroza.

Simptomele coronavirozei includ depresie, febra, pierderea apetitului, voma si diaree.Diareea poate fi de culoare galben-portocaliu sau galben -verzui insotita de mucus si/sau sange.Pentru un pui nevaccinat sau de varsta prea mica, deshidratarea provocata de diaree si voma ii poate fi fatala fara tratament de sustinere si antibiotice pentru infectii bacteriene secundare.

Test rapid BOALA LYME

Boala Lyme (Borelioza) este cauzată de o bacterie din familia spirochetelor – Borrelia burgdorfrei, ce se transmite prin intermediul căpuşelor. Borelioza afectează un număr foarte variat de mamifere, inclusiv câini, pisici, cai şi oameni.

La căine, cele mai frecvente semne clinice sunt: anorexie, letargie, şciopături şi dureri la nivelul articulaţiilor. De asemenea mai poate apărea depresia si inflamaţia limfonodurilor.

Test rapid MALADIA CARRE

Maladia Carre este o boală sistemică intâlnită la câine şi la alte specii sălbatice de canide. Boala se transmite prin contact direct, pe cale respiratorie sau transplacentară. Virusul este prezent în secreţii şi excreţii pe toată durata fazei acute. Acesta se localizează în sistemul nervos, ochi, piele şi pulmoni.

Test rapid RABIE

Rabia (turbarea) este o boala produsa de un virus si care afecteaza sistemul nervos central (creierul si maduva spinarii) atat la animale cat si la oameni. Animalele infectate cu acest virus pot raspandi boala prin intermediul salivei sau contactului cu tesutul cerebral.

Test rapid EHRLICHIA

Ehrilichioza este transmisă prin intermediul căpuşelor şi este produsă de Ehrlichia canis. Pana la 60% din cei infectati cu Ehrlichia canis vor avea sangerari datorita reducerii numarului detrombocite (Trombocitopenie). Aspect palid, datorita anemiei, pot aparea probleme oftalmologice : inflamatii profunde ale ochiului numite uveite, inflamatiacorneei (apect de ochi albastri), ca rezultat al stimularii indelungate a sistemului imunitar; hemoragieretiniana. Probleme locomotorii : artrita; schiopatat; cainele se deplaseaza, ridica si aseaza din ce in ce maigreu. (produsa de Ehrlichia ewingii) si probleme repiratorii : cardiomiopatie dilatativa (respira puternic abdominal, are crize desufocare, scoate un suierat cand respira), chiar si tuse.

Test rapid BRUCELA

Bruceloza este o zoonoza, o boala produsa de Brucela canis care prezinta tropism pentru aparatul reproducator. Boala produce avort tardiv si infertilitate la femele si orhita/epididimita/orhiepididimita la masculi. Brucela afecteaza toti cainii indiferent de varsta sau sex, dar incidenta este mai crescuta la indivizii adulti si sexul femel.

Cainii folositi pentru reproductie precum si cei comunitari sunt cei mai predispusi spre aceasta boala datorita expunerii masive. Bruceloza se transmite prin contact cu fluide vaginale/ preputiale mai ales in timpul parturitiei si imperecherii.

Test rapid LEISHMANIA

Leismanioza este o zoonoza produsa de un protozoar denumit Leismania donovani, se intalnesc doua forme de boala: cutanata si viscerala. In perioada de stare a bolii, se instaleaza marimea splinei si ficatului, insotite de anemie, febra ondulata, anemie si leucopemie (scaderea de globule albe), fata pacientilor ia aspectul alb-portelaniu, la adult, anemia se insoteste de petesii pe tegument si mucoase, iar distrugerea globulelor rosii face sa apara nuanta inchisa – negricioasa a pielii (boala neagra-Kala azar).

Test rapid ADENOVIRUS TIP 1 SI 2

Adenovirusurile sunt virusi ADN care produc infectii ale tractului respirator superior, conjunctivita, si alte tipuri de tulburari, precum:

  • encefalita (inflamatia creierului) si alte infectii ale sistemului nervos central
  • gastroenterita (inflamatia stomacului si intestinului)
  • limfadenita mezenterica acuta (inflamatia nodulilor limfatici de la nivelul abdomenului)
  • fibroza interstitiala cronica (crestere anormala de tesut conjunctiv)
  • intususceptie (tip de obstructie intestinala)
  • pneumonie ce nu raspunde la tratamentul cu antibiotice
  • tuse convulsiva

Test rapid CHLAMYDIA

Clamidioza felina este una dintre bolile pisicilor bacteriene care poate cauza conjunctivita infectioasa (ochi roz) la pisici. Clamidioza poate porni de la un singur ochi, dar afecteaza ambii ochi in cateva zile sau saptamani. Scurgerile oculare sunt usoare si clare la inceput, dar devin mai groase, cu aspect de mucozitate galben-verde. Pisica se uita crucis si tesutul din jurul ochiului pare inflamat si rosu.

In cazuri rare, pisicile fac si o infectie usoara a tractului respirator superior, care se manifesta sub forma de stranut si scurgeri nazale. Aceasta boala este foarte contagioasa pentru alte pisici, in special pentru cele care sunt tinere, al caror sistem imunitar este compromis, sau care sunt bolnave din alte cauze.

Test rapid PARAINFLUENZA CANINA

Parainfluenta canina este o infectie virala a cailor respiratorii  produsa de virusul parainfluentei PI-3. Simptome: febra, abatere, anorexie, jetaj seros, apoi sero-mucos si in final mucopurulent, catar ocular. Cand intervin complicatii secundare (infectii bacteriene), apar simptome de bronhopneumonie. Respiratia este dispneica (dificila), tusea este dureroasa. Apare senzatia de sufocare.

Test rapid TOXOPLASMOZA

Toxoplasmoza este o zoonoză dată de un protozoar intracelular, ce afecteză peste 300 de specii de animale, produsă de Toxoplasma gondii, şi se exprimă prin tulburări nervoase,  pulmonare, iar la femele determină mortinalitate, malformaţii congenitale şi avorturi.

Transmiterea parazitului se produce pe mai multe căi, una dintre ele este cea bucală, prin ingerarea oochisturilor odată cu alimentele sau apa infestată sau prin consum de carne cu chisturi în cazul carnivorelor, pe cale transplacentară la femelele gestante şi s-a constatat în unele cazuri chiar şi prin tegumentul pieli.

Pisica  se contaminează pe cale bucală prin consum de cadavre, organe ce conţin chisturi  sau trofozoiţi. În epiteliul mucoasei intestinale al pisicii se dezvoltă fazele de multiplicare (faza schizogonică şi gametogonică) cu formarea la sfârşit a oochistului ce se elimină prin fecale în mediu.

La câine, simptomatologia diferă faţă de pisică, uneori poate fi confundată cu jigodia, şi în funcţie de evoluţie. Astfel, în forma acută la câine constatăm prezenţa febrei (40,6), tulburări digestive (inapetenţă, enterită cu descărcări de fecale diareice albicioase), probleme respiratorii (dispnee) şi nervoase (pareze ale mandibulei, paralizii şi ataxie).

La pisică obervăm o scădere a temperaturii normale (subfefebrilitate), edeme ale capului, tulburări nervoase (asemănătoare cu cele de la câine) şi ale ochiului (opacifierea corneei în jumătatea inferioară).

Test rapid ROTAVIRUS

Rotavirus infecteaza animalele tinere, ca si simptomatologie cainele si pisica prezinta voma, diaree apoasa pana la deshidratare si scaderea temperaturii corporale.

Test rapid CRYPTOSPORIDIUM

Cryptosporidium parvum este un parazit ce provoaca o infectie care afecteaza atat cainii cat si pisicile. Infectia se produce prin ingestie de oochisturi si poate fi deseori asimptomatica, din aceasta cauza tratamentul este instituit cu intarziere, fapt care permite transmiterea infectiei de la un organism la altul. Principalul simptom este diareea, care deseori este severa, apoasa, insotita de deshidratare si crampe abdominale. Alte manifestari sunt: febra, anorexie, varsaturi, indispozitie.