CASTRAREA LA CAINE

Castrarea la caine se practica cu scop terapeutic in afectiuni tumorale ale testicolului, infectii ale burselor testiculare profunde si infectate, retivitate, instinct sexual exacerbat si in vederea controlului activitatii de reproductie atunci cand nu se doreste imperecherea masculului mai ales in situatia in care acelasi proprietar detine si o catea sau atunci cand se doreste a se evita comportamentul agresiv.

CASTRAREA LA CATEA

Castrarea se poate realiza chirurgical sau medicamentos, aceasta din urma se obtine prin folosirea preparatelor hormonale si care este tot mai mult preferata in ultimul timp, din considerente de ordin umanitar protejind in acest fel organismul de suferinta fizica consecutiva interventiei chirirgicale.

Castrarea la catea se realizeaza terapeutic in cazul in care exista o afectiune a aparatului genital femel sau o alta afectiune in a carei etilogie este incriminata componenta hormonala (dermatite, tumori mamare, diabet, etc), malformatii congenitale ale aparatului genital femel, transmiterea unor caractere sau boli nedorite si care duc la excluderea de la reproductie a femelei, cit si pentru controlul vietii sexuale a femelei situatie in care proprietarul nu ( mai ) doreste sa obtina pui de la aceasta.

CASTRAREA LA MOTAN

Castrarea la motan ca si castrarea la caine se executa atunci cind exista afectiuni ale testiculelor sau atunci cind se doreste a se evita complicatiile aparute in urma manifestarii instinctului sexual al motanului, urmata de vagabondajul acestuia si producerea de boli de etiologie diversa inclusiv traumatisme rezultate din incaiererile cu alti motani.

CASTRAREA LA PISICA

Castrarea la pisica ca si castrarea la catea se face din considerente terapeutice in situatia in care tratamentul unor afectiuni necesita aceasta interventie si care se face exclusiv chirurgical; si din considerente de control al functiei de reproductie in cazul in care proprietarul nu isi doreste pui de la pisica lui sau pentru a impiedica accidentele unei imperecheri nedorite (mezaliante).
Dintre afectiunile care impun ca tratament castrarea fac parte efectiuni ale uterului, ovarelor (hiperplazia chistica a uterului, piometrul, chisti ovarieni), afectiuni ale pielii cu etiologie endocrina, afectiuni metabolice (diabet).

PIOMETRUL LA CATEA SI PISICA

Piometrul este o afectiune caracterizata prin acumularea de puroi in cavitatea uterina. Aparitia sa este in stransa corelatie cu ciclul sexual, deoarece nu se manifesta decat in timpul metestrului (diestrului), aceasta caracteristica deosebindu-l clar de endometrita purulenta puerperala. Piometrul poate evolua sub forma acuta sau cronica, cu cervix deschis sau inchis, iar varietatea semnelor clinice depinde.

Cel mai adesea, femela este prezentata la medic pentru anorexie, abatere, par lipsit de luciu. Frecvent se constata deshidratare, distensie abdominala, animalul evitand deplasarea. Hipertermia lipseste de regula, iar atunci cand apare, este moderata.

Nota dominanta este data de sindromul poliuro-polidipsic, insotit uneori si de voma si diaree. Afectiunea poate evolua sub doua forme clinice, de gravitate diferita : piometrul cu cervix inchis si piometrul cu cervix deschis. In primul caz, nu se observa nici o scurgere vulvara, iar distensia abdominala este importanta. Palpatia abdominala este dificila si riscanta, deorece se poate produce cu usurinta ruptura uterina. Starea generala a animalului este alarmanta, adesea se instaleaza hipotermia si anuria.

In forma cu cervix deschis, se deceleaza scurgeri vaginale de aspect purulent, in cantitate variabila, in functie de gradul de deschidere a cervixului. Scurgerile pot fi permanente sau intermitente, atunci cand presiunea intrauterina creste (de exemplu cand femela adopta decubitul).

Datorita linsului frecvent, vulva este edematiata si poate prezenta eroziuni. La palpatia abdominala, uterul apare indurat, cu peretele ingrosat, uneori de aspect moniliform. Simptomele generale sunt de obicei mai putin alarmante decat in primul caz.

EXTIRPARE LANT MAMAR

Cauzele exacte a cancerului mamar sunt necunoscute. Hormonii si varsta inaintata joaca un rol in determinarea cancerului mamar. Cancerul mamar este o boala frecventa la pisicile in varsta de peste 7 de ani.

Hormonii – studiile de specialitate sugereaza ca terapia de substitutie hormonala facuta mai mult de 2 ani creste riscul de cancer mamar (este contraindicata terapia hormonala pentru sistarea perioadei de calduri la pisici).

Simptome:

Cel mai frecvent simptom este nodulul mamar nedureros. Simptomele cancerului mamar includ:

  • un nodul la nivelul unui mamele sau axilei aparut de curand
  • modificarea marimii sau formei mamelei
  • modificarea pielii de pe mamele, cum ar fi o cuta sau o pata
  • scurgeri sau sangerari la nivelul mamelonului care apar la strangerea acestuia
  • modificari ale mamelonului, cum ar fi retractia sau inversia
  • cruste la nivelul mamelonului

Cu cat este depistat mai precoce cancerul mamar, cu atat este mai usor de tratat si cu sanse de reusita mai mari.

PROLAPSUL VAGINAL

Prolapsul vaginal poate apare în general si poate fi observat la femele care nu au fost sterilizate. Se produce în timpul ciclului, la inceput sau dupa terminarea acestuia. Se observa prin prolabarea, cu aspect în formă de gogoaşă.