AVULSIE DE GLOB OCULAR

Luxatia si avulsia globului ocular este o afectiune mai rara la pisici si apare in urma traumatismelor deosebit de violente in zona capului, a muscaturilor. Luxatia sau avulsia apare brusc si reprezinta iesirea globului ocular din orbita, prin fanta palpebrala, cu pastrarea functionala a cordonului vasculo-nervos.

Repunerea spontana in pozitie anatomica nu este posibila, din cauza pleoapelor si stazei venoase secundare compresiunii. Cu cat se intervine mai repede, cu atat recuperarea este mai buna.

Din punct de vedere clinic, se observa edematierea conjunctivei palpebrale, muschiul orbicular al pleoapelor actioneaza ca un garou, determinand staza venoasa.

Apare edemul si corneea expusa se usuca, apoi se acopera de o secretie purulenta, care formeaza cruste ce se vor desprinde lasand mucoasa conjunctivala sangeranda. La nivelul pupilei se observa mioza (din cauza durerii), apoi apare midriaza fixa (marirea diametrului pupilar).

Tratamentul acestei afectiuni este chirurgical si implica repunerea globului ocular in cavitatea oculara, protectia acestuia si evitarea recidivelor, prin tratament local si general cu antibiotice si antiinflamatorii.

TARSORAFIE/ BLEFARORAFIE

Tarsorafia este o operatie chirurgicala ce consta in suturarea temporara a marginilor pleoapei superioare de marginea pleoapei inferioare. Aceasta se face in urma avulsiei de glob ocular, luxatiei de glob ocular, etc.

ENTROPION / ECTROPION

Entropionul reprezinta rasucirea spre interior a marginii libere a pleoapelor, in spre globul ocular. Acesta este o afectiune oculara frecventa si poate fi prezenta la scurt timp dupa nastere sau dobandita mai tarziu in viata. Cel mai frecvent sunt afectate pleoapele inferioare.Nu exista o terapie medicamentoasa care sa corecteze entropionul in sine; corectia chirurgicala este necesara.

Ectropionul este o afectiune des intalnita la caini si mai rar la pisici, reprezentand o modificare de pozitie a pleoapei inferioare. Aceasta modificare consta in rasfrangerea catre exterior a marginii libere a pleoapei si evidentierea fundului de sac conjunctival inferior. Astfel, sacul conjunctival este expus la actiunea factorilor de mediu aparand o conjunctivita secundara si chiar leziuni.

EXTIRPARE GLANDA HARDER/ INFUNDARE GLANDA HARDER

Glanda Harder este un organ mare ce se află în porţiunea antero-medială inferioară a orbitei, în contact direct cu globul ocular, ataşată la baza pleoapei a treia. Prezintă doi lobi bine diferenţiaţi (unul roz – ventral şi unul alb – dorsal), ce acoperă aproximativ jumătate din suprafaţa medială a globului ocular, la faţa profundă a scheletului cartilaginos al membranei nictitante, eliminându-şi secreţia printr-un canal propriu, în sacul conjunctival, contribuind astfel la producerea fracţiunii lipidice externe a filmului lacrimal

PLAGI CORNEENE

Leziunile localizate in partea superioara a corneei pot fi cauzate de pozitionarea gresita a cililor pleoapelor (acestia sunt indreptati catre globul ocular iritand si lezand astfel corneea) iar leziunile localizate in partea inferioara a corneei pot fi generate de diferiti corpi straini: aschii de lemn, ariste etc.

Simptomatologia plagii corneene este usor de recunoscut/interpretat chiar de catre proprietar cu ochiul liber. Primul ajutor in cazul unui traumatism cornean se poate initia chiar de catre proprietar recomandandu-se astfel urmatoarele:

  • Evitarea frecarii ochiului astfel ca pacientul trebuie sa fie controlat intrucat aceasta actiune poate agrava leziunea.
  • Spalarea ochiului cu apa calduta dupa deschiderea usoara a pleoapelor (ajuta la indepartarea corpului strain iritant).
  • Prezentarea pacientului de catre proprietar la cel mai apropiat centru medical veterinar in vederea stabilirii diagnosticului si al tratamentului de specialitate.

Durerea si fotofobia (sensibilitate luminoasa) sunt semnele clinice care pot fi observate in leziunile corneene, durerea fiind invers proportionala cu profunzimea leziunii astfel ca plagile corneene superficiale tind sa fie mai dureroase decat cele profunde.

Se observa:

  • Lacrimarea abundenta (productia de lacrimi este stimulata de iritatia corneei).
  • Corneea poate fi transparenta, dar cu edem periferic (daca plaga este recenta).
  • Aspect “de geam aburit”, corneea este opacifiata, fara luciu (plaga veche).