RUPTURA LIGAMENT

Articulatiile genunchilor sunt una din cele mai slabe parti ale corpului in cazul cainilor. Articulatiile genunchilor sunt sensibile deoarece nu exista o portiune de intersectare a oaselor la nivelul incheieturilor, in schimb cele doua oase principale, femurul si tibia sunt legate intre ele prin ligamente. Stabilitatea genunchiului este asigurata de doua ligamente incrucisate si de doua ligamente colaterale. Cand unul dintre ligamente se rupe, se ajunge la instabilitatea genunchiului.Corectarea acestei probleme cere intodeauna interventie chirurgicala prin care ligamentul rupt este inlocuit fie cu un alt ligament prelevat chiar de la caine fie cu un altul strain.

OSTEOSINTEZA SIMPLA / COMPLEXA

Osteosinteza este o metoda chirurgucala de fixare a fracturilor osoase. Osteosinteza cu placi si suruburi se foloseste in general pentru fracturi multiple ale osului.
Inainte de a se efectua procedura trebuie sa avem minim doua radiografii din unghiuri diferite ale fracturii si o anestezie in care partea analgezica si miorelaxanta sa fie bine reprezentata.
Placile si suruburile sunt confectionate din oteluri austenice, titaniu sau aliaje de titaniu, materiale bine tolerate de organism si care nu sufera procese de coroziune in mediul intern.

REMEDIERE LUXATIE (SOLD, COT) SIMPLA/ COMPLEXA

Displazia de şold reprezintă o dezvoltare anormală a articulaţiei coxo-femurale, frecventă în special la câinii din rasele mari, caracterizată prin laxitate exagerată a articulaţiei asociată cu procese degenerative.

Remedierea chirurgicală se poate face prin mai multe metode, cele mai comune sunt inserarea unei proteze totale de şold, osteotomia triplă a pelvisului (TPO) şi rezecţia de cap sau de gât femural. Osteotomia triplă a pelvisului poate fi aplicată animalelor tinere, la care modificările produse sunt minore. Protezarea şoldului este indicată animalelor la care deja au fost produse distrugeri masive de ţesut, este o operaţie deosebit de invazivă, este aplicată de regulă asupra unui singur membru odată.

PLASTIE LIGAMENT

Acest tip de operatie îti propune refacerea cât mai fidelă a ligamentului cruciat anterior. Acest lucru se realizează prin mai multe metode în functie de pacient, prin deschiderea articulatiei sau prin metode artroscopice. Se poate de asemenea utiliza autogrefa, care se recoltează din tendonul semimembranos, semitendinos sau chiar din fascia lata, sau utilizându-se material sintetic, ligafibră, metoda de implantare fiind identică.

Avantajele pentru pacient constau în: respectarea izometriei zonei, asigurarea unei stabilităti excelente a articulatiei după vindecare, functionarea articulatiei fiind similară unei articulatii neafectate, respectându-se anatomia zonei.

AMPUTARE MEMBRU / DEGET

Amputatia se refera la ablatia unui membru sau unui segment de membru sau a unui deget. Amputarea poate surveni in urma unui traumatism (amputare traumatica) sau a unei interventii chirurgicale (in caz de infectii severe localizate la nivelul membrului sau a unui deget, in osteosarcom).

AMPUTARE COADA

Daca in scop terapeutic amputarea cozii se poate face la orice rasa, la unele reprezinta o componenta obligatorie a standardului.

Operatiunea de amputare se executa de preferinta in primele zile de viata caci atunci atat durerile cat si timpul de sangerare este foarte scurt.Lungimea la care trebuie taiata coada este impusa de standard si deci nu se va executa la intamplare si nici de catre amatori, ci numai in clinici si spitale veterinare, unde sunt medici veterinari specializati pentru astfel de operatiuni.

OSTEOSINTEZA MANDIBULA / MAXILAR

Fracturile maxilei şi a mandibulei constituie cel mai frecvent întâlnite fracturi ale oaselor capului la câine. Dintre acestea, fracturile mandibulei sunt cele mai întâlnite fracturi datorită localizării expuse posibilelor traume mecanice, datorită prezenţei unei compacte subţiri a osului mandibular precum şi a acoperirii deficitare cu ţesut moale (muscular, adipos, subcutan, cutan). Caracterul şi temperamentul animalului contribuie în mare măsură la producerea unor fracturi.

Multe din fracturile porţiunii rostrale a maxilarului superior sau a mandibulei se produc datorită retragerii rapide a capului şi agăţării (prinderii) incisivilor la nivel boxei. Loviturile, accidentele rutiere, confruntările agresive dintre câini reprezintă o alta cauză frecventă de fracturi în zona capului. Majoritatea fracturilor din această zonă sunt însoţite ca o primă complicaţie de fracturi ale dinţilor care agravează prognosticul.

REZECTIE CAP FEMURAL

Indicatii terapeutice:

  • Displazia coxo-femurala – in stadiu foarte avansat cand celelalte tratamente au devenit ineficiente;
  • Fractura de gat femural;
  • Necroza capului femural;
  • Ruptura ligamentului intraarticular;
  • Luxatii nereponibile, cu intinderea sau ruptura ligamentului intraarticular;
  • Politraumatisme la nivelul articulatiei coxo-femurale.